Kalappal!

Mit keresel?

Kiemelt

Minox kereső kisokos

Ha már a Leicánál megtettük, akkor bemutatjuk a szintén német Minox keresőtávcsövek szériáit.

A Leica esetében a fura”-vid” megnevezések zavarhatják össze a Kedves Vásárlót, ezt igyekeztük nemrégiben rendberakni a fejekben, de nincs sokkal könnyebb helyzetben a vadászember akkor sem, ha a Minox kétbetűs termékmegjelöléseit nézi…BL, BV, HG, BF, HD…mik is ezek?

A Minoxról röviden annyit, hogy nagy múltú wetzlari cég, akik jó minőségű távcsöveket gyártanak. Ha valamiképpen be kell sorolni őket, akkor azt mondanám, hogy az alsó-középkategóriától a felső-középkategóriáig találunk a Minox kínálatában binokulárokat, illetve még egy rövid ideig a prémium-közeli szegmensben. Ez azt jelenti, hogy remek építési minőségű, és nagyon korrekt képi világú távcsöveik vannak, amik bizonyos jellemzőkben felveszik a versenyt a legnagyobbakkal, de a valódi prémium szegmensben, vagyis a 6-800ezer Ft-os, és afölötti távcső-kínálatban a Minox már nem mozog. De az sokat elárul a cégről, hogy ők voltak a Blaser házi-márkája addig, amíg a neves fegyvergyártó el nem indította a saját optika-szériáját. Ebből is látszik, hogy a Minox esetében valóban minőségi, német gyártóról van szó. Olyannyira, hogy a normál 2 éves garancia időn felül 30 év kiterjesztett garanciát ad a Minox egyes távcsöveire, ami rendeltetésszerű használatból eredő meghibásodások esetén három évitzeden át ingyenes alkatrészt, és kedvezényes szerviz-munkadíjat jelent.

És akkor lássuk a termékkategóriákat, a múltkori cikkhez hasonlóan a top kategóriától lefelé haladva.

Alapvetően négy családot különböztetünk meg e cikkben (egyébként jóval több van, csak azok itthon nem kaphatók), aminek a nevei – ezt kevesen tudják – rövidítések:

  • HG – High Grade
  • BL – Binocular Light
  • BV – Binocular Value
  • BF – Binocular F… na ezt nem sikerült kiderítenem, szerintem F, mint Functional

Minox HG

A Minox csúcskategóriája, aminek sajnos lassan búcsút inthetünk. A cég kivezeti, pontosabban már kivezette a piacról a HG szériát, aminek oka információim szerint az, hogy Németországon, illetve érdekes módon épp Magyarországon kívül más országokban nem hoza a tőle elvárt eladási számokat. Aki kedvező áron nagyon-nagyon jó minőségű, és mindemellett kiváló ár/érték arányú távcsövet keres, az még most vásároljon az utolsó elérhető darabokból. Le is vannak most árazva, szóval hajrá, egy olyan 8×43-as távcsőért, ami akár Swaro SLC-kkel és Leica Ultravidekkel játszik egy ligában, 385.000 Ft meglehetősen baráti ár. Eredeti ára 450ezer Ft volt, ennél nem sokkal drágább a hasonló Swaro SLC, és a precíz tesztjeiről híres Allbinos oldal is például azt írja speciel a Blaser saját távcsövéről, hogy annál lényegesen olcsóbban is lehet venni sokkal jobb binokulárt, mint például a Swaro SLC, a Steiner Nighthunter, vagy a Minox HG. Annyit azért még leírok azoknak, akik későbbiekben a használtpiacon kívánnak ilyen távcsövet beszerezni, hogy a HG távcsövekből is a HG APO verziókat érdemes keresni, ezek a legutolsó széria tagjai apokromatikus lencsékkel szerelve, bár olyan véleményt is olvasni, hogy a hétköznapi használat során nem venni észre különbséget az APO, és a nem-APO verzió között. Made in Germany, a Minox legjava.

A Minox HG távcsövek 8×43, 10×43 és 10×52 verzióban léteznek…pontosabban léteztek…

Minox BL

A Minox jelenleg kapható csúcskategóriája, ami az össz-távcsőpiacon a közép-közép, esetleg a felső-középkategóriának felel meg. Nemrégiben megújult a BL széria, onnan lehet felismerni, hogy nyitott hidas kialakítást kaptak, és HD jelzést, ami a High Densityre utal, vagyis olyan lencsetagokra, amik extraalacsony színszórásúak, ezért az általuk alkotott kép élesebb, kontrasztosabb, emiatt a szürkületi teljesítményük jobb, továbbá kevésbé szenvednek színi hibáktól, mint a normál lencsés távcsövek (ED lencsének is szokás nevezni). Ezek az új Minox BL HD-k kiváló képélességet produkálnak, és remek szürkületi teljesítményt, kategóriájukhoz viszonyítva relatíve könnyűek (erre utal a BL vagyis Binocular Light), és a nyitott hidas elrendezés miatt fogásuk kényelmes. Az egyik legnagyobb erénye szerintem a Minox BL HD szériának a kategóriájához képest hatalmas látószög, hiszen kényelmes betekintés mellett is nagy méretű képet, panoráma érzetű, széles látómezőt kínálnak. A 8×56-os modellnek konkrétan 7.2 fokos, a 8×44-es modellnek pedig közel 8 fokos látószöge van, ami ebben a kategóriában egyedülálló. Összehasonlításképpen egy – jóllehet olcsóbb – Kowa Prominar 8×56 papíron 6 fokos, mérések szerint 5.8 fokos látómezővel bír, amihez képest valóban panorámás a 7-8 fok körüli szélesvásznú kép. Jómagam egyébként egy 8×56-ost nyúzok egy ideje, ennek tesztjét itt találjátok, a minap pedig egy vadásztársam vett BL 8×44 HD-t a javaslatomra, és hát úgy tűnik el van ájulva tőle. Állítása szerint szebb a képe, mint az egykori Leica Geovidjének, amit azért kétségbe vonnék (maradjunk annyiban, hogy régen volt már a kezében az a Leica). Igaz Geovid nem járt még nálam, de e cikk írásakor épp egy Leica Ultravid tesztelése zajlik, és például a megszokott “minoxos” panoráma feelinget az Ultravidnél nem érzem. Mindenesetre ezek a reakciók mindenképpen azt jelzik, hogy nem a levegőbe beszélek, amikor azt mondom, tényleg jó távcsövek a BL HD-k, 200.000 Ft körüli árukat tekintve pedig szerintem kijelenthető, hogy jó ár/érték arányúak is. A Minox BL is Made in Germany, és erre a szériára is igényelhető a 30 éves Minox Komfort Garancia.

A Minox BL HD keresők 8×33, 8×44, 10×44, 8×52, 10×52 és 8×56 verzióban kaphatók.

Minox BV

Ahogy a neve is elárulja (Binocular Value), a BV a Minox “gazdaságos” szériája. Még ezeknek is kellően jó képminőségük van, bár nyilván nem annyira élesek és kontrasztosak, mint a BL széria, de határozottan nem rosszak, és robusztus kialakításuk miatt strapabíróak. A gyártó leírása szerint amolyan mindenes távcsövek az alsó-középkategóriából. Elnézve a kínálatot, a 8×56-os verzió még a régi konstrukció, normál látószöggel, de a 44-esek már új, nyitott hidas kialakítást kaptak, és ezeknek is megnövelt látómezejük van, a 8×44-es konkrétan ugyanakkora, mint a fent említett látómezőbajnok BL modelleké.

A Minox BV széria vadászati célra 8×44, 10×44 és 8×56 verzióban kapható.

Minox BF

A BF a Minox belépő szériája. Sajnos a BF-fel a Minox lefelé egészítette ki a kínálatát, amikor a HG-t, vagyis a felső szegmenst megszüntette. Ellenére azonban, hogy ez a belépő széria, itt is kapunk robusztus, vízálló, csúszásgátló házat, jó képminőséget tükröződésmentesítéssel, ugyanakkor például a látószögek már elmaradnak a fentebb említett modellekétől. Komoly vadászoknak ezeket én személy szerint annyira már nem ajánlanám, de túrázáshoz, gyereknek próbálkozni, vagy épp tartalék távcsőnek a kesztyűtartóba, hogy mindig legyen kéznél valami, amikor járjuk a területet, a Minox BF távcsövei kiváló modellek, mert minőségben nem rosszak, ráadásul kicsik és könnyűek.

A Minox BF keresők 8×42 és 10×42 verzióban kaphatók vadászattal kapcsolatos célokra.

A teljes Minox kínálatot a Leitz Hungáriánál ide kattintva találhatjátok.


ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

CML25? CL42S? CH50W? CD és MATE? Ha az új lehetőségekkel találkozó hivatásos vadász vagy, aki eddig kimaradt az modernebb technika világából, meglehet nehezen igazodsz...

Tudtad-e?

Jelenleg a Leicának három olyan távmérős optikája van, ami bluetooth kapcsolaton keresztül képes kommunikálni a telefonunkkal, így lehetőség van ezekre egyedi ballisztikai profilt rátölteni....

Tesztek

A Minox azon kevés vadkameragyártók egyike, akik tovább gondolták a dobozformát, és jobban rámentek az észrevétlenségre. Ami Magyarországon nem feltétlen hátrány. Kíváncsi voltam mit...

Optika teszt

Megújult a Minox termékpalettája, amiről több ízben is beszámoltam már itt a blogon. Jött teljesen új modell, mint az X-Range, és megújultak a régiek,...