Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Így áll most az ASP helyzet

Röviden: sz.rul. Bár mostanság nem túl hangos a média az ASP előfordulásokról, de ez nem jelenti azt, hogy megúsztuk.

Jóllehet az északi régióból egyelőre nem tört ki a vírus, ott viszont láthatóan tombolni kezdett. A korábbi egy-egy fellelt eset sajnos már a múlté. Így áll most térképre téve az észlelések száma:

Az időrendi táblázatot görgetve az látszik, hogy szinte napi rendszerességgel találnak ASP-fertőzött vaddisznót, vagy elhullva, vagy a kilőtt egyedek között. E cikk írásakor augusztus 10-én találtak 4db elhullott állatot (mind ASP-pozitív), 7-én kettőt, 6-án hármat, amiből egy lőtt vad, 5-én 7db-ot. Ez csak az elmúlt hét statisztikája, egy hét alatt 16db ASP fertőzött vaddisznó.

A régiók besorolása jelenleg így néz ki:

Ebből jól látható, hogy a különösebb intézkedéseket nem kívánó (mondhatni háborítatlan), alacsony kockázatú terület még nagyjából ugyanaz mint májusban volt, a vadászokat is érintő intézkedéseket igénylő, közepes kockázatú terület pedig már akkor elérte a Duna vonalát, és egyelőre nem jött tovább, viszont a lila fertőzött terület, és a piros magas kockázatú terület május óta megnőtt. A májusi helyzetről szóló cikket ide kattintva találjátok.

Továbbra is javasolni tudom mindenkinek az ingyenes ASP képzés elvégzését, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor a területet átminősítik, és közlik, hogy mostantól csak az mehet ki vadászni, aki elvégezte a képzést.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Kezdeményezést indítottunk a Facebookon, melyben térképes formában összegyűjtjük azokat a helyeket az országban, ahol lehetőség van íjjal vadászni. Ezt a lehetőség szerint folyamatosan frissülő...

Vadászíjászat

Német vadászok mutatják be két videóban, milyen az, amikor a vendégvadásztatás Magyarországon íjjal zajlik gímbikára, muflonra, vaddisznóra és őzre.

Tudtad-e?

Zöldbe, barnába öltözünk, narancs láthatóságit veszünk fel, a lámpáknál, fényvetőknél meg arról vitatkozunk, hogy mit lát a vad, és mit nem. Ássunk egy kicsit...

Sztori

*Capitulatus – legfegyverző varázslat a Harry Potter sorozatban Örökké emlékezetes vadásznapon vagyunk túl. Így életem delén nem sok olyan dolog hoz már úgy lázba,...