Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Így áll most az ASP helyzet

Röviden: sz.rul. Bár mostanság nem túl hangos a média az ASP előfordulásokról, de ez nem jelenti azt, hogy megúsztuk.

Jóllehet az északi régióból egyelőre nem tört ki a vírus, ott viszont láthatóan tombolni kezdett. A korábbi egy-egy fellelt eset sajnos már a múlté. Így áll most térképre téve az észlelések száma:

Az időrendi táblázatot görgetve az látszik, hogy szinte napi rendszerességgel találnak ASP-fertőzött vaddisznót, vagy elhullva, vagy a kilőtt egyedek között. E cikk írásakor augusztus 10-én találtak 4db elhullott állatot (mind ASP-pozitív), 7-én kettőt, 6-án hármat, amiből egy lőtt vad, 5-én 7db-ot. Ez csak az elmúlt hét statisztikája, egy hét alatt 16db ASP fertőzött vaddisznó.

A régiók besorolása jelenleg így néz ki:

Ebből jól látható, hogy a különösebb intézkedéseket nem kívánó (mondhatni háborítatlan), alacsony kockázatú terület még nagyjából ugyanaz mint májusban volt, a vadászokat is érintő intézkedéseket igénylő, közepes kockázatú terület pedig már akkor elérte a Duna vonalát, és egyelőre nem jött tovább, viszont a lila fertőzött terület, és a piros magas kockázatú terület május óta megnőtt. A májusi helyzetről szóló cikket ide kattintva találjátok.

Továbbra is javasolni tudom mindenkinek az ingyenes ASP képzés elvégzését, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor a területet átminősítik, és közlik, hogy mostantól csak az mehet ki vadászni, aki elvégezte a képzést.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Idestova öt éve már, hogy velünk van az afrikai sertéspestis Magyarországon. Amikor Ukrajna és Románia felől jött az első fellángolás,...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Ötödik éve van velünk az afrikai sertéspestis. Most végre megmutatják, hogyan is illene mintát venni a vaddisznóból.

Sztori

Olvasási idő: 7 perc Bűdi Gábor újabb olvasmányos novellája következik.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Jelentősen csökkent az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati területek nagysága Magyarországon, amely lehetővé tette a járványügyi korlátozások enyhítését. E rendkívüli...