Kalappal!

Mit keresel?

Kiemelt

Teszt: Yukon 20-50×50 spektív

Kipróbáltam a Leitz Hungária kínánlatában a második legolcsóbb spektívet, ami a maga 27.490 Ft-os árával közel tízezer Ft-tal drágább a legolcsóbbnál…mely utóbbi az ismeretségi köröm elmondása alapján a használhatatlanság határát súrolja. Namármost ennél a Yukon 20-50×50 WA lényegesen jobb, ezért elöljáróban el is mondanék annyit, hogy megéri azt a plusz tízezer forintot.

A Yukonról röviden annyit, hogy egy fehérorosz cég, mely az európai és amerikai piacra gyárt optikákat, hőkamerákat, éjjellátókat.

Árából és a tapasztaltakból kiindulva a tesztben szereplő akromatikus spektív értelemszerűen a belépőszintbe tartozik, ezért kezeljük helyén a dolgokat. Csodát nem várhatunk tőle, de árához képest nem egy rossz darab, erre a spektív marketingszövege is felhívja a figyelmet és nem is lőnek mellé vele.

Az egymás alatti elrendezésnek és tükrös kialakításnak köszönhetően a Yukon 20-50×50 WA meglehetősen kompakt méretű, a tömege pedig a hihetetlenség közelében jár. Gyárilag 700g-ot írnak, de a valóság 610-620g. Annyira könnyű, hogy az már nem is hihetetlen, hanem hiteltelen. 😀

Külső

Az építési minősége egyébként nem rossz, kívülről lágy műanyag bevonatú (nem nevezném gumírozottnak), és bár mindene műanyagból van, nem kotyog, nem lötyög, nem nyúlik, minden feszesen működik. Ennek az építési minőségnek köszönhetően a spektív víz és porálló kivitelű. A lágy műanyag külső ugyanakkor könnyen karcolódik, sérül, így hamar látni fogjuk a használat nyomait.

Az objektív rögzített gumikupakkal rendelkezik, levétel után átfordul és lefelé lóg, a képbe, használatba nem zavar be, és eképpen lehetetlen elhagyni. Az okulár-kupakkal már nem lesz ilyen szerencsénk. A spektív házának tetején egy levehető, egyszerű nyílt irányzék található, hogy nagyjából be tudjuk célozni a témát, és ne a 20x-os nagyítással kelljen keresgélni. Hasznos egyébként, mert a fura kialakításnak köszönhetően hajlamos az ember jóval arrébb célozni vele az irányzék nélkül.

A ház alján állványmenetet találunk értelemszerűen, spektíveknél ez nem is kérdés. Itt mindjárt kettőt is, egy 1/4 collost, és egy nagyobb 3/8”-ost egymás mellett, utóbbira nem nagyon lesz szükségünk, hacsak nem fej nélküli kameraállványra akarjuk tenni, ami nem javasolt, mert úgy nem tudjuk mozgatni, csak állványostul.

A kis Yukon spektív 20-50x-es nagyítással rendelkezik, objektíve 50mm, ami a kisebb frontlencséjű spektívek közé sorolja, ergo szürkületben már nem ez a spektív lesz a legjobb barátunk. A nagyítást az okulár gyűrűjének forgatásával tudjuk szabályozni, az okulár tekerésével pedig élességet állítunk. A nagyításért felelős gyűrű meglehetősen nehezen jár, használatakor jól be fogjuk rázni a spektívet emiatt. Az élességállító viszont nagyon könnyen forog, és becsületére szóljon, hogy nem surlódós műanyagosan, hanem szépen, olajozottan. Az élességállítás egyébként nagyon finoman működik, egy masszívabb belenagyítás után elég sokat kell tekerni, hogy élesre álljon. Nagyobb nagyítások esetén viszont – ahol már meglehetősen kicsi a mélységélesség – precízebben lehet állítani. A drága spektíveken sok esetben két élességállító gyűrű van, egy durvább és egy finomabb, na ezt a Yukont úgy képzeljük el, hogy csak a finom állítást tudja.

Képminőség

Node beszéljünk arról, ami mindenkit érdekel, hogy 27ezerért milyen képminőség jár? A kis Yukon meglepően éles, ahogy olvastam a netes vásárlói véleményeket itt-ott, azt hiszem kijelenthetem hogy ebben mindenki egyetért. 20x-os nagyításon legalábbis mindenképpen, a 30x-os tartományban is még jó, de 40x fölött azért már életlenedik, lágyul a kép. Az 50x-es nagyítás használatát én már csak végszükség esetére ajánlanám. Az élesség azonban nem minden egy optika esetében, számít a kontraszt, a brillancia, a színreprodukció, a színhibák. Kromatikus aberrációt (lilás színhibát a sötét-világos részek találkozásánál) alig tapasztalni, ami egy jó pont, pedig próbáltam a spektívet ragyogó napsütésben is. Eextrém helyzetekben bizonyára ki lehet hozni belőle, ezzel nem is próbálkoztam, de a nem túl nagy igényű használat mellett nem lesz ilyen jellegű gondunk, úgy vélem.

Távolság kb 100-150m
Telefonnal fotózva, a valóságban picivel élesebb

Amiben gyengébb drágább társainál ez a spektív, az – többek közt – a képkontraszt, a brillancia és a színvisszaadás. Mint mondtam, éles a képe, de kissé fátyolos egy komolyabb üveghez képest, kontraszttalan és egy kicsit színtelen. Szóval ez az egyik kompromisszum, de ha valaki évente egyszer két hetet használ spektívet, amikor felméri a frissen letisztított agancsokat mielőtt érkeznek a vendégvadászok, az talán együtt tud élni ezzel.

Kromatikus aberráció a kép közepén elenyésző

Szemüvegeseknek ugyanakkor nem ajánlom a kis Yukont, ugyanis nincs dioptriaállítási lehetőség benne, és a betekintési távolsága is olyan kicsi, hogy még szemüveg nélkül is problémáink lehetnek vele. Teljesen rá kell ugyanis cuppantani a szemünket az okulárra, hogy lássuk az egész képet, a szempillánk szinte eléri az üveget. Nagyobb nagyításokon ez már problémás lehet, mert a szemünk, szemöldökünk érintése miatt beremeghet a kép, hacsak nem valami masszív állványra tesszük. Masszív állványt meg gondolom senki nem fog venni alá, hiszen többe kerülne a leves mint a hús. Egy teleszkópos, háromlábú lőboton még elég könnyen be tud remegni.

A fentieket figyelembe véve elmondható, hogy ár/érték arányban azért ez nem egy rossz darab. Évente néhányszori őzbak vagy gímbika bírálatra, hobbihasználatra, lőtéren lőlap ellenőrzésre, hátizsákba túrázásra, gyereknek próbálkozni, terepjáróba amolyan “szükség esetére” a kesztyűtartóba tenni ez egy jó választás lehet. Minden másra viszont már érdemes egy kicsit jobban zsebbe nyúlni és egy drágább, kevesebb kompromisszummal járó modellt választani. Hamarosan ilyenről is lesz teszt itt a blogon.

A Yukon 20-50×50 WA e cikk írásakor 27.490 Ft-ért kapható a Leitz Hungáriánál.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Click to comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

A Spypoint szokatlan vadkameráját próbáltam ki az elmúlt hetekben. Azért szokatlan, mert funkcióit tekintve alapvetően egy basic modell, mégis ez az első a Spypointtól,...

Hőkamera teszt

Az Infiray új termékcsaládjából korábban már bemutattam a belépőszintű AP13-at, majd az alsó-középkategóriás AL19-et, és most végre sikerült párszor kipróbálni a legnagyobb tesót, az...

Hőkamera teszt

A Guide e két előtéte jelenleg az egyik legolcsóbb a piacon (így a legvonzóbb), miután a hasonló kategóriájú versenytársakat az Infiray nemrégiben kivonta a...